Jean-Claude Izzo, Eindpunt Marseille
De Geus, 2007

Inhoud

Wie getrouwd is met de zee, kan geen land onder de voeten verdragen

Drie bemanningsleden wachten aan boord van het vrachtschip Aldébaran, dat aan de ketting ligt in de haven van Marseille. Een Griek, een Libanees en een Turk. De reder is failliet. De drie mannen wachten op het moment dat ze kunnen vertrekken en vertellen elkaar ondertussen over hun leven, hun dromen en hun angsten. Naarmate ze langer moeten wachten, wordt de sfeer broeieriger. De jonge, levenslustige marconist Nedim besluit ten slotte het schip te verlaten. Maar hij keert noodgedwongen terug als hij in het nachtleven van Marseille zijn geld en bezittingen kwijtraakt… en een liefde vindt.

Auteur
Jean-Claude Izzo (1945-2000) werd geboren in Marseille en woonde en werkte zijn hele leven in deze Zuid-Franse havenstad aan de Middellandse Zee. In zijn succesvolle misdaadtrilogie over Marseille heeft hij zijn liefde voor zijn stad vereeuwigd. Eindpunt Marseille ademt dezelfde sfeer.

Gerd Boeren heeft een uitgebreid dossier geschreven over Izzo.

Recencies
– In deze bevreemdende roman noir is Marseille andermaal de broeierige locatie. […] Eindpunt Marseille is geen misdaadroman in de traditionele betekenis van het woord, maar eerder een duister psychologisch drama. […] Marseille en de Middellandse Zee zijn meer dan enkel decor: ze hebben ook een metaforische dimensie. De Franse havenstad is ongekunsteld en ongeordend, lelijk toegetakeld en tegelijkertijd mooi. Ze staat symbool voor de menselijkheid waar Izzo in al zijn schrijfsels zo hartstochtelijk voor pleit. – Laurent Meese – Leeswolf© NBD Biblion, 31 december 2007.

– Zeemannen en hun vrouwen. Zo kan je Eindpunt Marseille kort samenvatten. Een zeeman houdt vooral van de zee en het is maar de vraag of zijn vrouw daar genoegen mee neemt. […] Minstens even belangrijk voor Jean-Claude Izzo is de stad Marseille, zijn muze, en de achtergrond van al zijn romans. Izzo schrijft in Eindpunt Marseille over de roep van de zee en de kortstondige ontmoetingen aan de wal. […] Izzo pakt de lezer beet en neemt hem mee naar een tragisch einde. Nauwelijks de titel ’thriller’ waard, maar wie maalt erom bij zo een zinnenpracht? De wraak van de dodo