Georges Simenon, Maigret en zijn dode
De Bezige Bij, 2015

Inhoud
Op een ochtend in februari krijgt Maigret telefoon. Een haastig sprekende man vertelt dat hij wordt gevolgd en dat hij vreest voor zijn leven. Gedurende de dag volgen telefoontjes uit steeds weer een ander café, maar de inspecteur die Maigret eropuit heeft gestuurd kan de opgejaagde man niet bijbenen. De oproepen houden op wanneer om middernacht een verminkt lichaam wordt gevonden op de Place de la Concorde. Maigret laat ‘zijn dode’ niet meer los en verzeilt al gauw in ongure milieus.

Auteur
Georges Simenon werd in Luik geboren in 1903. Op zijn negentiende trok hij naar Parijs om het te maken als schrijver. Aanvankelijk publiceerde hij pulpfictie onder talloze pseudoniemen. Al snel brak Simenon door en werd hij beroemd met zijn beklijvende personage commissaris Maigret, waarmee hij de hedendaagse misdaadliteratuur een nieuwe dimensie gaf. Maar Simenon excelleerde ook in zijn onvergetelijke psychologische romans. Het succes van Simenon is daarom wereldwijd, duurzaam en overrompelend – van zijn boeken zijn meer dan een half miljard exemplaren verkocht.

Toen Simenon in 1989 stierf in Lausanne, had hij de wereld veroverd. De literaire kracht en het donkere realisme van zijn oeuvre hebben vandaag niets aan kracht ingeboet. Simenon is een van de grootste schrijvers van onze tijd. Niet alleen door de omvang van zijn werk – hij schreef makkelijk enkele tientallen bladzijden per dag en publiceerde tijdens zijn leven honderden titels – maar ook en vooral omdat hij de wispelturige, onbetrouwbare en onvoorspelbare menselijke natuur op onnavolgbare wijze onder woorden heeft gebracht.

Recencies
Simenon is een van de grootste en bekendste auteurs van de twintigste eeuw. Zijn werk werd in meer dan vijftig talen vertaald. Op internet kun je eindeloos grasduinen: er is heel veel informatie over hem te vinden.
Hier enkele recensies:

– ‘Meesterwerken, beter dan die van Balzac
Vijfentwintig jaar na zijn overlijden wordt het werk van Georges Simenon opnieuw uitgegeven. Niet alleen zijn Maigret-detectives, maar ook zijn psychologische romans, die pijnlijk tot op het bot zijn en vooral prachtig geschreven.’ – Atte Jongstra in NRC

– ‘In zijn oeuvre pelt hij zijn personages genadeloos af totdat ze keihard geconfronteerd worden met hun lot. Precies dat maakt hem tot een van de grootste schrijvers van de 20ste eeuw.’ – Bas Heijne in NRC.

– ‘Maar dat is dan ook de kracht van de boeken van Simenon: de sfeertekeningen van Parijs, maar ook van het platteland van Frankrijk. Ik ben zelf regelmatig in Frankrijk geweest, en als je dan op een klein stationnetje ergens in Normandië uit de trein stapt zie je het landschap van Simenon (en van Maigret) meteen voor je.’ – Hebban